In Memoriam

Adrianus Gerardus (Adri) Bleijs

Adri Bleijs

Geboren
4 december 1924
te Volendam

Overleden
11 januari 2008
te Alkmaar

Voorouders


Top 10
Familienamen

1.   Bleijs - 364
2.   Blijs - 62
3.   Bleys - 51
4.   Hendriks - 14
5.   de Ronde - 14
6.   Kouwenhoven - 13
7.   Wijdeveld - 12
8.   geen familienaam - 11
9.   van Lochum - 11
10.   van Beek - 11
  

Familienamen >   

Meer cijfers >   

 


Zoeken

Achternaam:
 
Voorna(a)m(en):
 
 

Uitgebreid zoeken


Schilderij van Jan Bleijs 'De Chirurgijn'Welkom op de website van de familie Bleijs, een Rooms Katholieke familie die zijn wortels vindt in de 17e eeuw in Rijswijk, Zuid-Holland en in Retie, Antwerpen. Familie? Mogelijk, maar... nog steeds geen aansluiting gevonden.

Waar de naam Bleijs, Bleys of Blijs zijn oorsprong vindt weten we nog steeds niet. Wel weten we dat de naam al vier eeuwen op wat puntjes op de ij of een e na hetzelfde gespeld wordt. Die e en die puntjes zijn trouwens nog steeds een probleem.

De familie Bleijs is een familie waar het beroep architect of kunstschilder met een hoofdletter geschreven wordt. Maar ook de wetenschap - chirurgijn, arts, technisch onderzoeker - was en is een favoriete beroepskeuze. Niet alleen het ontwerp van een huis staat in deze familie centraal. Ook het onderhoud, het schilderwerk en de tuinaanleg zijn vaardigheden die een Bleijs wel liggen. Het geloof bracht mee dat enkelen een weg naar het klooster vonden. Sommige gingen met succes het geluk over zee beproeven, maar over het algemeen zijn ze vrij honkvast.

Zou het door de naam komen?

Juni Vaderdagmaand

Leven in een 'Volkomen Aardsch Paradijs'

De Rijswijkers vormden een kleine dorpsgemeenschap van voornamelijk agrariërs en ambachtslieden waarin iedereen elkaar kende. Evenals in het decor waarin zij zich bewogen, veranderde er eeuwen achtereen wenig in hun dagelijks levenspatroon. Werken, bidden, eten, drinken, roddelen, vechten, slapen en vrijen maakten grotendeels hun bestaan uit. Een belangrijk trefpunt voor hen was de gelagkamer van één van de vier herbergen die Rijswijk rijk was.

Het Rijswijk van Paulus Joannesz Bleijs

Het Rijswijk van Paulus Joannesz Bleijs

Een jaarlijks terugkerend hoogtepunt was de kermis. Niet alleen de Rijswijkse bevolking liep hier voor uit, ook de prinsen Maurits en Frederik Hendrik wilden dit evenement niet missen. De Oranjes zijn trouwens jaren met Rijswijk verbonden geweest.

In 1697 was Rijswijk drie maanden het centrum van de wereld, want toen werd er op landgoed Ter Nieuwbrug de 'Vrede van Rijswijk' getekend die een eind maakte aan de negenjarige oorlog.

In dit tijdsbeeld leefden onze voorouders in Rijswijk. Ze volgden ongetwijfeld het zelfde leefpatroon van alle Rijswijkers, genoten van de kermis, en de 'Vrede van Rijswijk' werd in hun 'achtertuin' gesloten. Reden genoeg om Rijswijk eens goed onder de loep te nemen.

Bezoek Rijswijk .......

Vandaag in het verleden

Geboren

Johannes Cornelis Bleijs
  geboren 27 juni 1815,
  204 jaar geleden te Veur

Cornelis Pouw
  geboren 27 juni 1843,
  176 jaar geleden te Hoorn

Wilhelmina Maria Wijdeveld
  geboren 27 juni 1887,
  132 jaar geleden te 's-Gravenhage

Hendrica Cornelisse den Heuvel
  gedoopt 27 juni 1713,
  306 jaar geleden te Rijswijk

Overleden

Catharina Agnes Furrer 
  overleden 27 juni 1996,
  23 jaar geleden te Venray


Getrouwd


Advertenties

 

Home | Wat is Nieuw | Genealogie | Levensverhalen | Fotoalbum | Zin of Onzin | Familienamen | Sitemap | Over ons

Copyright Mar & Arne Bleijs 1998 - 2019 - All rights reserved