Levensverhalen
&
Documenten

Genealogie gaat bij ons vooral over mensen. We hebben een duik genomen in ons 'papierenarchief' en zullen deze beetje bij beetje hier onderbrengen.

Documenten

Niet alleen de levensverhalen en documenten vindt je hier terug maar ook gerechtsstukken en testamenten.Zoeken

Achternaam:
 
Voorna(a)m(en):
 
 

Uitgebreid zoeken


Levensverhaal van Cornelis Blijs

Het zwarte schaap van de familie Bleijs?

Cornelis Blijs is de stamvader van de Blijs-tak. Hij was chef van de jaagpaarden en jongetjes, die deze bereden bij het trekken van de jaag- en trekschuiten, meestal geen zachtzinnig volk.

Vliet bij Voorburg

Tekening van een jaagschuit op de Vliet

Dagelijks voer hij over de Vliet tussen Leiden en Stompwijk heen en weer. Als Jagersbaas zal hij geen riant inkomen gehad hebben en veel eigendommen of bezittingen zijn er niet terug gevonden. Wel vonden we een strafzaak tegen Cornelis uit 1806.

Op 26 mei 1806 moet Cornelis voor de Rechtbank in Leiden verschijnen wegens het mishandelen met een mes van de Heer Gijsbrecht Alexander du Bois. Het vonnis luidt vier weken hechtenis op water en brood. De straf mag hij uitzitten in de gevangenis 's Gravensteijn te Leiden.

Was dit een eenmalig incident waarbij hij gewoon tegen de verkeerde aanbotste die met een mogelijk onzinnige eis aankwam? Bekend is dat in die tijd Heren soms onzinnige eisen hadden en vaak niet voor rede vatbaar waren bij bijvoorbeeld het innen van belastingen.

Of was Cornelis van nature snel ontvlambaar? De Jagersbazen staan er van oudsher om bekend geen zachtzinnig volk te zijn.

In dat kader vragen we ons, terecht of onterecht, af: 'Wat is er met zijn vrouw gebeurd?

Tijdens het huwelijk van de kinderen Alida en Cornelis blijkt Johanna al jaren 'spoorloos verdwenen' te zijn. Hierdoor konden deze huwelijken ook pas laat plaatsvinden. Vele getuigen werden opgeroepen, maar niemand wist waar zij was en of zij mogelijk al overleden was. Als we terug gaan rekenen zal Johanna rond 1814 verdwenen zijn. Bij deze verdwijning worden direct veel vragen opgeroepen want de kinderen waren nog zeer jong. In een grote stad als Leiden was het denken wij gemakkelijk om te 'verdwijnen'. Maar Leiden en de regio had ook een geolied apparaat van politie. Opgave van een vermissing was anno 1814 niet echt vreemd en gebeurde regelmatig. Opmerkelijk is dan dat er nooit een aangifte heeft plaatsgevonden heeft, en dan dringt bij ons de vraag zich op:

Was Cornelis zo moeilijk dat ze op een goede dag haar koffers gepakt heeft en vertrokken is met het achterlaten van haar kinderen? Of heeft er ooit een echtelijke ruzie plaatsgevonden waarbij Johanna mogelijk de dood gevonden heeft? Dit hoeft niet eens kwade opzet te zijn geweest, maar gezien het verleden van Cornelis zou het dan niet vreemd zijn dat hij uit angst geen aangifte zou hebben gedaan.

Ondanks onze zoektochten hebben we helaas het overlijden van Johanna niet gevonden. Op bovenstaande vragen hopen we een antwoord te krijgen als we Johanna's overlijden vinden.

De Vliet bij Leiden

De Vliet bij Leiden anno nu

Home | Wat is Nieuw | Genealogie | Levensverhalen | Fotoalbum | Zin of Onzin | Familienamen | Sitemap | Over ons

Copyright Mar & Arne Bleijs 1998 - 2020 - All rights reserved