Levensverhalen
&
Documenten

Genealogie gaat bij ons vooral over mensen. We hebben een duik genomen in ons 'papierenarchief' en zullen deze beetje bij beetje hier onderbrengen.

Documenten

Niet alleen de levensverhalen en documenten vindt je hier terug maar ook gerechtsstukken en testamenten.Zoeken

Achternaam:
 
Voorna(a)m(en):
 
 

Uitgebreid zoeken


Levensverhaal van Mathias (Matthijs) Janse Blijs

Huwde met 'geld' en 'energie'

Na het overlijden van zijn vader wordt Matthijs opgevangen door zijn oom Jan Thijsse Bleijs. Deze draagt als voogd zorg voor zijn opvoeding en laat hem een klein deel van zijn vermogen na. Suikeroom Jan, die nooit trouwt, zal genoten hebben van zijn neefje en liet niets ongemoeid om hem een goed uitgangspunt te geven. Matthijs gaat aan de slag als koopman en al snel leert hij Alida van den Bos kennen die uit een zeer goede familie komt. Half Veur behoort tot de familie van moeders kant, maar ook moeder is niet onbemiddeld. Matthijs staat op goede voet met de familie en helpt regelmatig bij het verdelen van boedels en is over diverse kinderen voogd.

Sluis bij Leidschendam

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en uiteindelijk wordt Matthijs ook warmoezier en krijgt ook aanzien in de Veurse gemeenschap. Jaren is hij Schepen (wethouder) bij de gemeente en als patriot strijd hij mee in de voorste linies. Een paar jaar van Matthijs zijn leven is een donker gat. We vinden niets over hem terug.

In die ontbrekende jaren zien we wel dat Alida een ontembare energie heeft en voor die tijd behoorlijke reizen onderneemt. Ieder jaar bakert ze in Hoorn en treedt zij op als doopgetuige bij de geboorte van haar kleinkinderen. We zijn nagegaan hoe de reis er ongeveer uitgezien heeft voor Alida. Per Jagerschuit reisde zij af naar Leiden waar ze de overstap maakte op de boot naar Amsterdam - in die tijd bestond nog het Haarlemmermeer. Vanuit Amsterdam moest zij per boot of postkoets naar Hoorn. We denken dat ze de boot nam, want de postkoets was niet echt comfortabel en behoorlijk kostbaar. Petje af, voor onze voormoeder Alida, die toen toch al 60 jaar oud was, maar haar hand niet omdraaide voor drie dagen reizen heen, maar ook weer drie dagen terug.

Home | Wat is Nieuw | Genealogie | Levensverhalen | Fotoalbum | Zin of Onzin | Familienamen | Sitemap | Over ons

Copyright Mar & Arne Bleijs 1998 - 2020 - All rights reserved