Levensverhalen
&
Documenten

Genealogie gaat bij ons vooral over mensen. We hebben een duik genomen in ons 'papierenarchief' en zullen deze beetje bij beetje hier onderbrengen.

Documenten

Niet alleen de levensverhalen en documenten vindt je hier terug maar ook gerechtsstukken en testamenten.Zoeken

Achternaam:
 
Voorna(a)m(en):
 
 

Uitgebreid zoeken


Levensverhaal van Johannis Blijs

Stamvader Amsterdamse tak Blijs

In 1817 wordt Johannis ingeschreven bij de Hoornse Schutterij en is dan woonachtig in Loenen. Als beroep is hij Chirurgijnsleerling en zijn lengte is 5 voet 4 duim en 4 streek, circa 1.67 m. Voor dienst wordt hij gedesigneerd.

Wanneer hij vertrokken is naar Amsterdam is niet bekend, wel dat hij zich vestigt in het huis aan de Kerkstraat (bij de Leidsestraat) 260. Hij krijgt een roerige relatie met Rachel Coronel, Joodse van geboorte. Hoewel wij ons niet kunnen voorstellen dat moeder Woltera hier moeite mee gehad heeft, is het niet ondenkbaar dat de ouders van Rachel meer bezwaren toonden, want het stel woont jaren ongehuwd samen en ook de kinderen worden in deze periode geboren.

Bij hun huwelijk worden alle kinderen gewettigd en het paar zweert dat alle kinderen 'uit hen beiden geboren' zijn. Wij nemen dan ook aan dat inderdaad Johannis de biologische vader is te meer omdat hij bijna bij alle kinderen zelf de aangifte deed, behalve bij Cornelis. Dat laatste is niet vreemd, want op dat moment was Johannis op de tiendaagse veldtocht tegen de Belgen. Ook worden alle kinderen aan de Kerkstraat geboren. Hoe dan ook, de relatie zal ongetwijfeld anno 1827 behoorlijk omstreden geweest zijn.

Opmerkelijk bij Johannis is dat hij jarenlang een verwoedde strijd voert met de Burgerlijke Stand Amsterdam. Op de ÚÚn of andere manier heeft de Burgerlijke Stand Amsterdam kennelijk een regeling gehad dat de naam gespeld werd zoals deze op het doopcertificaat vermeldt stond. Sto´cijns schreef de ambtenaar 'Blijs', nog sto´cijnser tekende Johannis met 'Bleijs'. Deze verwarring gaat zo ver dat zoon Cornelis de naam als Bleijs blijft schrijven en de ambtenaar Blijs. Kleinzoon Johannes Cornelis doorbreekt dit en sluit zich aan bij de ambtenaar en de naam Bleijs wordt voor deze tak Blijs.

Deze tak Blijs is inmiddels uitgestorven.

Home | Wat is Nieuw | Genealogie | Levensverhalen | Fotoalbum | Zin of Onzin | Familienamen | Sitemap | Over ons

Copyright Mar & Arne Bleijs 1998 - 2020 - All rights reserved