Levensverhalen
&
Documenten

Genealogie gaat bij ons vooral over mensen. We hebben een duik genomen in ons 'papierenarchief' en zullen deze beetje bij beetje hier onderbrengen.

Documenten

Niet alleen de levensverhalen en documenten vindt je hier terug maar ook gerechtsstukken en testamenten.Zoeken

Achternaam:
 
Voorna(a)m(en):
 
 

Uitgebreid zoeken


Levensverhaal van Joanna Elisabetha Bleijs

Boerendochter trouwt 'Heer'

Lovestory of gewoon een bijzonder verhaal?

Joanna Elisabeth(a), zoals wij haar terug vinden, krijgt een relatie, huwelijk nog niet gevonden, met de 'Heer' van te Werve, Ankeveen en Nieuwveen. Dat mag circa 1710 zeker bijzonder genoemd worden. Voor zover wij dit historisch konden nagaan was dit zeker ongebruikelijk en zou best wel eens wat stof hebben doen kunnen opwaaien. Want in die tijd hoorde je als boerenmeisje een kniebuiging en hoofdknik te geven bij het passeren van de 'Heer' want het 'standsverschil' was enorm.

In het volledige archief van 'Huis te Werve' hebben wij echter niets over haar terug gevonden. Toch wordt zij in vele stukken en ook bij haar overlijden als 'Vrouwe' en huisvrouw van te Werve genoemd. Haar partner is trouwens niet een echt actieve 'Heer' geweest want zijn werkzaamheden en vermeldingen in het archief te Werve zijn minimaal.

Huis te Werve in Rijswijk

Bijzonder is ook te noemen dat dit huwelijk kinderloos bleef, mogelijk huwde zij op latere leeftijd. Omstreeks 1710 namelijk was het verzorgen van nageslacht ťťn van de belangrijkste 'taken' van de vrouw en werd er pas getrouwd als de vrouw zwanger was. Romantisch als wij zijn hopen we dan ook ooit dit huwelijk te vinden en misschien blijkt wel dat het 'echte' liefde was

In de zomermaanden verblijft Joanna meestal in Rijswijk en in de wintermaanden is het stel druk met het bezoeken van de landgoederen in Ankeveen en Nieuwveen (bij Maarssen, provincie Utrecht) en gaat men op bezoek bij vrienden in Amsterdam.

Joanna treedt ook regelmatig als meter op en aan haar petekinderen schenkt zij bij een testamentaire beschikking een legaat van 1000 gulden, een fabelachtig vermogen in die tijd (nu zou het circa 9500 euro zijn) want een huis van de gegoede burgerij kostte ongeveer 500 gulden. Ook stelt ze zich op als weldoenster naar haar broer Joannes en zijn gezin. Niet alleen zorgt ze via diverse diaconieŽn ervoor dat het gezin financieel ondersteund wordt, ook biedt ze onderdak op huis te Werve. Dat de ondersteuning van diverse diaconieŽn in Amsterdam komt vinden we wel opmerkelijk. Kennelijk had haar man geen zin om uit eigen middelen bij te springen en gebruikte zij haar status om via een omweg toch steun voor haar familieleden te verwerven.

Home | Wat is Nieuw | Genealogie | Levensverhalen | Fotoalbum | Zin of Onzin | Familienamen | Sitemap | Over ons

Copyright Mar & Arne Bleijs 1998 - 2020 - All rights reserved