Levensverhalen
&
Documenten

Genealogie gaat bij ons vooral over mensen. We hebben een duik genomen in ons 'papierenarchief' en zullen deze beetje bij beetje hier onderbrengen.

Documenten

Niet alleen de levensverhalen en documenten vindt je hier terug maar ook gerechtsstukken en testamenten.Zoeken

Achternaam:
 
Voorna(a)m(en):
 
 

Uitgebreid zoeken


Levensverhaal van Matthijs Jansse Bleijs

Arme Matthijs

Het verhaal van Matthijs staat misschien wel centraal voor een 'typisch' Bleijs-trekje, 'ze trouwen vaak pas op oudere leeftijd'. De gemiddelde leeftijd bij huwelijk ligt rond de vijfendertig jaar, ook in het verleden en dat is als je het vergelijkt met andere families 'oud'. Zie je bij veel families vier generaties in één eeuw, wij mogen blij zijn als we er drie hebben. Ook Matthijs was een laatbloeier.

Matthijs heeft eerst een tijdje in Leiden gewoond en in 1844 duikt hij opeens in Middelburg op. Hier vinden we een stuk in het inschrijvingsregister in de Zeeuwse Stafinrichtingen dat hij op 16 februari 1844 voor de Krijgsraad moet verschijnen. Op dat moment is hij flanken in de 3e compagnie, 3e bataljon van het 2e Regiment Infanterie in Middelburg. De aanklacht luidt Misdaad tegen den Dienst en Subendicatie. Het vonnis wordt op 27 februari 1844 te Middelburg uitgesproken en luidt: het vervallen verklaring van de Militaire Staat en vijf jaar gevangenisstraf.

In hetzelfde register vinden we een signalement van Matthijs. Zijn lengte is 10 palmen en 4 duim, zijn aangezicht is spits met een lang voorhoofd en ronde kin. Zijn neus is spits en zijn mond is groot en bruinachtig. De kleur van zijn ogen is licht bruin en zijn haar, wenkbrauwen en baard zijn bruin. Hij spreekt Nederlands. Kortom naar vrouwelijke maatstaven, gewoon een leuke man om te zien, niets mis mee, als je van baarden houdt.

Op 27 februari 1849 komt Matthijs vrij en op 1 augustus 1849 wordt hij weer in de gemeente Veur ingeschreven.

Het blijft rustig rond Matthijs en even leek het dat ook hij ongehuwd zou blijven. Maar nee, Matthijs vindt, let wel, op 47-jarige leeftijd de vrouw van zijn leven. Helaas kan hij niet lang van dit prille geluk genieten want twee jaar later overlijdt hij.

Home | Wat is Nieuw | Genealogie | Levensverhalen | Fotoalbum | Zin of Onzin | Familienamen | Sitemap | Over ons

Copyright Mar & Arne Bleijs 1998 - 2020 - All rights reserved