In Memoriam

Adrianus Gerardus (Adri) Bleijs

Adri Bleijs

Geboren
4 december 1924
te Volendam

Overleden
11 januari 2008
te Alkmaar

Voorouders


Top 10
Familienamen

1.   Bleijs - 364
2.   Blijs - 62
3.   Bleys - 51
4.   Hendriks - 14
5.   de Ronde - 14
6.   Kouwenhoven - 13
7.   Wijdeveld - 12
8.   geen familienaam - 11
9.   van Lochum - 11
10.   van Beek - 11
  

Familienamen >   

Meer cijfers >   

 


Zoeken

Achternaam:
 
Voorna(a)m(en):
 
 

Uitgebreid zoeken


Schilderij van Jan Bleijs 'De Chirurgijn'Welkom op de website van de familie Bleijs, een Rooms Katholieke familie die zijn wortels vindt in de 17e eeuw in Rijswijk, Zuid-Holland en in Retie, Antwerpen. Familie? Mogelijk, maar... nog steeds geen aansluiting gevonden.

Waar de naam Bleijs, Bleys of Blijs zijn oorsprong vindt weten we nog steeds niet. Wel weten we dat de naam al vier eeuwen op wat puntjes op de ij of een e na hetzelfde gespeld wordt. Die e en die puntjes zijn trouwens nog steeds een probleem.

De familie Bleijs is een familie waar het beroep architect of kunstschilder met een hoofdletter geschreven wordt. Maar ook de wetenschap - chirurgijn, arts, technisch onderzoeker - was en is een favoriete beroepskeuze. Niet alleen het ontwerp van een huis staat in deze familie centraal. Ook het onderhoud, het schilderwerk en de tuinaanleg zijn vaardigheden die een Bleijs wel liggen. Het geloof bracht mee dat enkelen een weg naar het klooster vonden. Sommige gingen met succes het geluk over zee beproeven, maar over het algemeen zijn ze vrij honkvast.

Zou het door de naam komen?

Sint BlasiusSint Blasius

Iedere derde dag van de maand besteden we aandacht aan Sint Blasius, onze Patroon Heilige. Zijn officiŽele heiligendag is 3 februari.

Veel uit het leven van Sint Blasius is niet bekend. Hij leefde in de vierde eeuw ten tijde van, naar men aanneemt, keizer Licinius (250-324) en was bisschop van Sebaste in ArmeniŽ (het huidige Turkije). Als priester oefende hij tevens het ambt van geneesheer uit. Ook Jezus was de Geneesheer ten leven. In navolging daarvan was Blasius priester en arts. Na zijn wijding tot bisschop was alleen de pastorale zielzorg hoofdzaak.

In het jaar 316 werd hij door keizer Licinius gemarteld en vermoord. Als een groot wonderdoener wordt de heilige Blasius vereerd en bijzonder aangeroepen bij keelziekten (vanwege de wonderbare genezing van een klein kind dat graten had ingeslikt). Nu nog wordt op deze dag de Blasiuszegen gegeven ter bescherming van keelziekten en andere besmettelijke ziekten.

Een ander verhaal vertelt dat Blasius een arme vrouw, door gebed haar varken heeft teruggeven dat door een wolf was geroofd. De legende vertelt verder dat hij met wilde dieren in een spelonk heeft gewoond. Hij is een van de veertien noodhelpers.

Patroon van: wolhandelaren, schoenmakers, artsen, kleermakers, stukadoors, wevers, muzikanten, metselaars, hoedenmakers, paarden, huisdieren.

Patroon tegen: keelziekten, hoesten, bloedingen, zweren, blaasziekte, kolieken, tandpijn, de pest.

Patroon voor: een goede biecht.

Weerheilige: 'Als 't op Sint-Blasius regent of waait, zeven weken lang de wintermolen draait'.

Helper in nood.

Vandaag in het verleden

Geboren

Catharina Johanna Cramer
  geboren 2 juli 1829,
  191 jaar geleden te Leiden

Adrianus Theodorus Hendriks
  geboren 2 juli 1864,
  156 jaar geleden te 's-Gravenhage

Overleden

Willem Bleijs 
  overleden 2 juli 1829,
  191 jaar geleden te Amsterdam

Petronella Maria Bleijs 
  overleden 2 juli 1942,
  78 jaar geleden te 's-Gravenhage


Getrouwd


Advertenties

 

Home | Wat is Nieuw | Genealogie | Levensverhalen | Fotoalbum | Zin of Onzin | Familienamen | Sitemap | Over ons

Copyright Mar & Arne Bleijs 1998 - 2020 - All rights reserved