Familie Bleijs - Bleys - Blijs
Het Rijswijk van vijf generaties Bleijs

Leven in een 'Volkomen Aardsch Paradijs'
De Rijswijkers vormden een kleine dorpsgemeenschap van voornamelijk agrariërs en ambachtslieden waarin iedereen elkaar kende. Evenals in het decor waarin zij zich bewogen, veranderde er eeuwen achtereen weinig in hun dagelijks levenspatroon. Werken, bidden, eten, drinken, roddelen, vechten, slapen en vrijen maakten grotendeels hun bestaan uit. Een belangrijk trefpunt voor hen was de gelagkamer van één van de vier herbergen die Rijswijk rijk was.
Een jaarlijks terugkerend hoogtepunt was de kermis. Niet alleen de Rijswijkse bevolking liep hier voor uit, ook de prinsen Maurits en Frederik Hendrik wilden dit evenement niet missen. De Oranjes zijn trouwens jaren met Rijswijk verbonden geweest.
In 1697 was Rijswijk drie maanden het centrum van de wereld, want toen werd er op landgoed Ter Nieuwbrug de 'Vrede van Rijswijk' getekend die een eind maakte aan de negenjarige oorlog.
In dit tijdsbeeld leefden onze voorouders in Rijswijk. Ze volgden ongetwijfeld het zelfde leefpatroon van alle Rijswijkers, genoten van de kermis, en de 'Vrede van Rijswijk' werd in hun 'achtertuin' gesloten.
Rondom de Kleiweg
Aan de Kleiweg op de hoek bij de Oud Rijswijkse Vliet, hebben vijf generaties geleefd en geboerd. Jan Paulszn vinden we als ...
Rondom de Kerk
Door de eeuwen heen was de Oude Kerk een centraal punt niet alleen in Rijswijk maar ook van Rijswijkers, zo ook van de Bleijzen.
Rondom Paulus
Het begon ruim 400 jaar geleden allemaal in Rijswijk. Paulus Joannesz Bleijs huurde een huis met een stukje grond en kinderen werden geboren.