Familie Bleijs - Bleys - Blijs

Het Rijswijk van Jan Paulsz Bleijs

afbeelding

Rondom en aan de Kleiweg

afbeeldingJan Paulsz Bleijs vinden we als eerste Bleijs terug aan de Kleiweg. Jan heeft hier vier morgen grasland en houdt koeien. Voor zover wij stukken konden vinden heeft hij hier zijn hele leven met Apolonia gewoond. De kinderen vliegen uit, Joannis vertrekt naar Huis te Werve, de andere kinderen naar het dorp, behalve Matthijs.

Matthias Jansse (Matthijs) blijft in het huis en op de grond van vader en moeder achter. Hij krijgt het voor elkaar om een huurcontract voor 30 jaar af te sluiten waarbij de erfgenamen het contract mogen overnemen. Daardoor weten we ook precies waar het huis en grond gelegen heeft, want er moet overpad aan de verhuurder verleend worden 'Kleywegh ende dat den draij leggende over de Rijswijckse vaert'. Met het vermogen van zijn vrouw Wijve Pieterse weten ze de grond goed te benutten. Zijn zoon Jan (Tijsse) zet het bedrijf voort en blijft tot aan zijn dood hier wonen.

Transcriptie huurakte ...

Jan (Tijsse) neemt achterneefje Mathias onder zijn hoede na het overlijden van zijn vader Jan. Mathias (Matthijs) vertrekt als hij volwassen is naar Veur. In totaal hebben vier generaties Bleijs gewoond en 'geboerd' aan de Kleiweg.

lijn

Volgende