Familie Bleijs - Bleys - Blijs

Levensverhaal van Agatha Bleijs - 1900-1945

afbeelding

Slachtoffer van het vergeten bombardement

fotoWe draaien de klok terug naar zaterdagochtend 3 maart 1945 even voor acht uur in Den Haag. Agatha Bleijs verlaat vermoedelijk haar huis aan de Spuistraat om naar haar werk te gaan bij de ANWB op het Bezuidenhout in Den Haag. Ook is het mogelijk dat ze de nacht heeft doorgebracht bij vrienden die op het Bezuidenhout woonden. Helaas hebben we niet precies kunnen achterhalen hoe ze die ochtend op het Bezuidenhout terecht gekomen is. Wel weten we dat even na achten boven het Bezuidenhout de hel losbreekt en zij één van de vele dodelijke slachtoffers wordt van het vergeten bombardement.

afbeelding

Pas 5 dagen later wist men dat Agatha ook tot de slachtoffers behoorde.

Onder zware druk van de steeds stijgende verliezen en schade kwam vanuit het Engelse parlement de roep om een krachtiger aanpak. Daarom ontwikkelden de geallieerden een plan om vermoedelijke opslag- en lanceerterreinen met zware bommenwerpers aan te vallen. Een daarvan was het Haagse Bos, waar volgens het Britse hoofdkwartier een aantal V2-raketten stond opgesteld. Althans, dat dacht het hoofdkwartier.

Door een fatale communicatiefout kwamen luchtfoto's van van 24 februari 1945 niet onder ogen van het hoofdkwartier. Hierop was al te zien dat de raketten inmiddels uit het Haagse Bos waren weggehaald. Toch werd een luchtaanval door de Britse luchtmacht voorbereid voor 3 maart 1945, omdat Fighter Command had nagelaten de ontdekking te melden aan de Tweede Tactical Air Force. Als dit wel gebeurd was, zou het bombardement zijn afgelast.

De gevolgen van het bombardement waren desastreus: 520 doden, 230 zwaar gewonden en 432 vermisten. 3300 huizen waren verwoest, 1200 zwaar beschadigd, 30000 mensen raakten dakloos.

afbeelding

Bron: Gemeente archief Den Haag

Op 7 maart 1943 werd Agatha als 'Onbekend lijk' registreerd bij de Staatpolitie en gefotografeerd. Op 8 maart herkend door haar broer Johannes Casper Bleijs en vervolgens op 13 maart 1945 overgebracht naar de Algemene Begraafplaats. Daar werd zij op 20 maart begraven in Kist 456, in het verzamelgraf. Op de begraafplaats zijn bij het Bezuidenhout monument B/R6/30 graf 5 laag 1 een groot aantal onbekende en bekende slachtoffers begraven.

Links

Men noemt dit bombardement ook wel het vergeten bombardement omdat er anders dan aan het bombardement van Rotterdam in 1940 nauwelijks aandacht aan is besteedt.

lijn

Met dank voor het meedenken van Jos Borsboom en het gebruik mogen maken van de informatie van zijn site en de medewerkers en het archief van de ANWB.

afbeelding

Reconstructie 3 maart 1945 - klik op de afbeelding voor een volledig scherm