Familie Bleijs - Bleys - Blijs

Levensverhaal van Elisa Huibertina Maria Bleijs - 1912-2004

afbeelding

Bep Bleijs, bevlogen en onverwoestbaar

fotoBep Bleijs heeft iets onverwoestbaars en kun je zeker bevlogen noemen. Voor, tijdens en na de oorlog heeft ze zich onvoorwaardelijk in gezet voor het Rode Kruis. Ze reisde daarvoor door heel Europa, naar daar waar ze nodig was en geroepen werd. Waarvoor zij na de oorlog ook een onderscheiding mocht ontvangen. Ook was zij tijdens de oorlog actief in Leidschendam bij de ondergrondse en bracht illegale krantjes rond.

Maar ook na de oorlog bleef ze zeer actief en betrokken bij mensen in nood en kon familie altijd een beroep op haar doen.

Tijdens de oorlog, op tweede kerstdag 1943, verloofd ze zich met 'haar grote liefde' Jacques Scholten, en ondanks de oorlog lijkt het paar een mooie en liefdevolle toekomst tegemoet te gaan. Helaas sterft Jacques op 10 mei 1945, net na de bevrijding, in Beps armen aan een hartaanval. Dit heeft zo'n impact op Bep dat ze de rest van haar leven alleen gebleven is.

Bep is daarin niet de enige, want opmerkelijk is dat we tijdens ons familieonderzoek dat verder gaat dan alleen de familie Bleijs, meerdere jonge vrouwen zijn tegengekomen die tijdens de oorlog zich verloofden of 'verkering' kregen, en tijdens of net na de oorlog hun partner verloren. Wat daarin vooral opviel is dat redelijk veel van deze vrouwen nooit meer een relatie aangegaan zijn. Kennelijk heeft de combinatie oorlog en het verliezen van de 'liefde van hun leven' zo'n impact gehad die ze nooit meer te boven zijn gekomen.