Familie Bleijs - Bleys - Blijs
Levensverhaal van Johannes Coenraad Bleijs - 1868-1952

In de schaduw van zijn vader
Jan begon als leerling bij zijn vader om vervolgens een opleiding te volgen aan de Rijksacademie te Amsterdam. Tot 1905 werkte hij in Amsterdam waar hij in 1903 een tentoonstelling had. In dat jaar won hij ook de Prix de Rome, die hem in staat stelde om zich een jaar lang in Rome verder te bekwamen als kunstschilder.
Zijn eerste tentoonstelling hield hij al in 1898 in Den Haag. Negentien jaar was hij toen hij zijn eerste opdracht kreeg: een altaarstuk op koper in de St. Nikolaaskerk. Hij is vooral bekend van vele religieuze werken, waaronder de kruisgang in de St. Adolpiuskerk te Assendelft. In het Frans Halsmuseum te Haarlem is zijn werk 'de monnik' te bewonderen.
Op 23 juli 1903 vertrekt Jan en zijn gezin naar Bergen en staat hij aan de wieg van de Bergense School. Toch blijft de hoofdstad trekken en op 20 februari 1925 verhuisd Jan terug naar Amsterdam.
Zijn leven lang heeft Jan Bleijs zich toegelegd op pastels en vooral portretten. Hij had een groot gezin- negen kinderen- en de zorg daarvoor liet hem weinig rust. Zijn opdrachtgevers behoorden tot de bekende Amsterdamse families. Tussen de portretopdrachten door maakte hij veel illustraties, vooral in de tijd dat er nog geen foto's in de kranten konden worden afgedrukt. Dit bracht hem in contact met de hoofdredacteur van de Telegraaf. Voor deze krant tekende Jan Bleijs jarenlang portretten.
Zelf hebben wij het idee dat hij helaas nooit uit de schaduw van zijn vader heeft kunnen komen. Hij was nooit Jan Bleijs, maar altijd de zoon van ... . Jammer, want hij had zeker talent en regelmatig worden er schilderijen van zijn hand geveild.