Familie Bleijs - Bleys - Blijs

Tijdens de Tweede Wereldoorlog

afbeelding

Bleijzen tijdens de Tweede Wereldoorlog

Ieder jaar staan we stil bij de bevrijding, een groot goed waar vele Nederlanders hun leven bewust of onbewust voor gegeven hebben.

Omdat we nooit mogen vergeten laten wij u de maand mei kennis maken met mooie, ontroerende, schokkende, bizarre, helden- maar vooral menselijke verhalen over onze familieleden tijdens de tweede wereldoorlog.

Lees het oorlogsverhaal van:

Verzetsman - Pater Louis Bleijs. Hij kreeg de bijnaam 'De Aal van Oranje' omdat hij als Aalmoezenier deel uit maakte van de staf van Z.K.H. Prins Bernhard. Louis Bleijs behoort tot de Belgische familie Bleijs.

Zijn verhaal ...

lijn

Het alledaagse leven

Hoewel alle verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog niet genoeg onder de aandacht gebracht kunnen worden is er toch ook een lange periode van stabiliteit. Het leven van alledag lijkt tot begin 1944 'gewoon' zijn gangetje te gaan. Mensen gaan naar hun werk, er worden kinderen geboren en ook kranten berichten van bijzondere of gewone gebeurtenissen.

1943

De winter van 1943 was koud en wit, veel sneeuwpret dus. Uiteraard sneeuwballen gevechten en foto's maken want zo vaak komt zoveel sneeuwpret nu ook weer niet voor.

Bep Bleijs en vriendinnen genieten van de sneeuw


Op tweede kerstdag 1943 verloofd Bep Bleijs zich met Jack Scholtes en dit wordt groots gevierd.

Schooltijd

De oorlog lijkt op deze foto heel ver weg, helaas komt hij voor de jongens uit deze klas snel dichterbij. Velen werden uitgezonden voor de Arbeits-einsatz in Duitsland.

Adri Bleijs (staand tweede van links) en klasgenoten in 1941 op de HBS te Amsterdam