Familie Bleijs - Bleys - Blijs

Bleijs in de schaduw van de geschiedenis

afbeelding

Waar komt de familie Bleijs vandaan

Toen we eind jaren 1990 met dit onderzoek begonnen, was internet pas net in opkomst en was veel materiaal nog niet online voorhanden. Tegelijkertijd hadden we te maken met allerlei familieverhalen over waar de Bleijzen vandaan zouden komen. Wat ook de directe aanleiding voor ons onderzoek werd.

Zo hadden architect A.C. Bleijs en zijn zoon Adri op de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen naar het schijnt kennis gemaakt met Belgische Bleyzen. Zouden we daar niet familie van zijn? Moest onze naam niet met een griekse y geschreven worden? Foutje van de burgelijke stand?

Adri's zoon Willy Bleijs had mogelijk op reis in Zuid-Frankrijk dorpjes Bleys gevonden. In elk geval verspreidde hij het verhaal dat de familie van Zuid-Franse adel afstamde.

La Chapelle Bleys ... | Labarte Bleys ...

Tenslotte was een familielid (het verhaal vertelt niet wie) in Engeland geweest en had daar een certificaat bemachtigd, gegenereerd op basis van genealogische databases en historische teksten. Hierin werd Bleys genoemd als Normandische achternaam, gekoppeld aan Willem de Veroveraar en de slag bij Hastings, en aan de laatste Normandische koning van Engeland: Stephanus van Bleys (Blois). Hier komen we elders nog op terug.