Familie Bleijs - Bleys - Blijs

afbeelding

Bleys in de Rouergue en de Albigeois

De Rouergue omvatte ongeveer het huidige departement Aveyron, alsmede het gebied van de huidige cantons St. Antonin en Caylus in het departement Tarn et Garonne, en werd aan de zuidkant begrensd door de rivier de Viaur en stroomafwaarts door de Aveyron. Ook het gebied ten zuiden daarvan, de Albigeois, gelegen tussen de rivieren Tarn, Aveyron en Viaur, behoorde na de stichting van Cordes tussen 1229 en 1262 tot de Sénéchaussée of Drostschap van de Rouergue, die behoorde tot het graafschap Toulouse.

In 1249, na de dood van graaf Raymond VII van Toulouse, werd zijn schoonzoon, Alphonse de Poitiers, derde zoon van de Franse koning Lodewijk VIII, graaf van Toulouse. Alphonse de Poitiers bouwde er de koninklijke bastides en forten van Verfeil (1249), Najac (1253) en Villefranche de Rouergue (1254). Vanaf 1271 werd het gebied bestuurd door de Franse koningen. Deze benoemden een hofmaarschalk, die zetelde in Najac.

In dit gebied vinden we twee plaatsen met de naam Bleys: La Capelle-Bleys in het canton Rieupeyroux en Labarthe Bleys in het canton Cordes.

Een deel van de informatie over La Capelle-Bleys en Labarthe Bleys hebben we via Internet gevonden en we hebben de regio zelf bezocht.

lijn

La Chapelle-Bleys | Labarte Bleys