Vandaag
nu en in het
verleden

tijd

MEI

De oorsprong van de maand mei.

Mei is de vijfde maand in het jaar van de Gregoriaanse kalender en telt 31 dagen. Mogelijk is mei genoemd naar de Romeinse godin Maia of naar de Romeinse vruchtbaarheidsgodin Bona Dea, wier feest in mei werd gevierd.

De sterrenbeelden van mei zijn Stier en Tweelingen.
Mei werd in het Oud-Nederlands de Bloeimaand genoemd.

Belangrijke meidagen
1 mei
Dag van de arbeid
4 mei
Dodenherdenking

5 mei
BevrijdingsdagZoeken

Achternaam:
 
Voorna(a)m(en):
 
 

Uitgebreid zoeken


Zin of Onzin

Het Buurtschap Bleijs

BleijsAl eeuwen ligt verscholen in de bossen rondom Deurne in Noord-Brabant het buurtschap Bleijs. Groot is het niet want het kleine buurtschap telt slechts enkele huizen.

Willem Jan Bleijs kwam er tijdens een autotocht langs en vroeg aan de Heemkundigekring H.N. Ouwerling Deurne informatie over dit ons zo bekend klinkende buurtschap.

Pieter Koolen van de Heemkundigekring kon het volgende over buurtschap Bleijs vertellen:

'Ik ken het gehucht de Bleijs erg goed. In mijn jeugd maakten de oude boerderijen die er stonden veel indruk op me. Inmiddels is het vrijwel geheel vervangen door moderne en karakterloze gebouwen.

De oudste mij bekende vermelding van de naam Bleijs is van 1783. Dan wordt de hoeve Kleijn Brugge, ook wel genaamd den Bleijst, door Antoni Joseph de Wevelinchoven, wonend in Brussel, verkocht aan Hendrik Biemans uit Stiphout. De boerderij is daarvoor geruime tijd in bezit geweest van de familie de Wevelinchoven, die haar steeds verpachtte en als een geldbelegging beschouwde.

Ofschoon ik geen oudere vermeldingen ken zou het me niet verbazen als de naam Bleijs(t) veel en veel ouder is. De hoeve Cleyn Brugge gaat tenminste terug tot 1643. Over de betekenis en/of ouderdom van het toponiem Bleijs kan ik u niets zinnigs meedelen. In Deurne is de heer Ton Spamer al geruime tijd bezig met een gedegen studie van de plaatselijke en regionale toponiemen.'

Met Ton Spamer hebben wij contact gehad over dit buurtschap en het toponiem Bleijs, zie Is het Bleijs of Bleys.

BleijsEnige relatie met onze familie Bleijs hebben we tot nu toe niet kunnen leggen. Wel is er een Cornelis Bleijs uit de buurt van Deurne waaruit één familie van de drie Noord-Brabantse families Bleijs ontstaan is. Helaas zit dit stuk onderzoek Bleijs vast omdat we deze Cornelis Bleijs in België vonden en er ook een dorpje Deurne net over de grens bij België ligt, en bij Antwerpen ligt een derde dorpje Deurne. De nakomelingen van Cornelis echter trekken wel richting Deurne in Nederland. Er zou een verband kunnen zijn. Mogelijk ontleende Cornelis zijn naam aan dit buurtschap.

Uiteraard hopen we dat het geen doodlopende weg is en dat we op de één of andere manier ooit in de toekomst een link tussen deze Cornelis en het buurtschap Bleijs kunnen leggen.

Alle dank gaat uiteraard naar Willem Jan Bleijs die ons de foto's toestuurde. Door zijn contacten met de Heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne is er weer een klein tipje van de sluier opgelicht.

Naar de site van de Heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne >

lijn

Vorige | Menu

Home | Wat is Nieuw | Genealogie | Levensverhalen | Fotoalbum | Zin of Onzin | Familienamen | Sitemap | Over ons

Copyright Mar & Arne Bleijs 1998 - 2021 - All rights reserved