Familie Bleijs - Bleys - Blijs

afbeelding

Het Buurtschap Bleijs

Al eeuwen ligt verscholen in de bossen rondom Deurne in Noord-Brabant het buurtschap Bleijs. Groot is het niet want het kleine buurtschap telt slechts enkele huizen.

Willem Jan Bleijs kwam er tijdens een autotocht langs en vroeg aan de Heemkundigekring H.N. Ouwerling Deurne informatie over dit ons zo bekend klinkende buurtschap.

Pieter Koolen van de Heemkundigekring kon het volgende over buurtschap Bleijs vertellen:

'Ik ken het gehucht 'de Bleijs' erg goed. In mijn jeugd maakten de oude boerderijen die er stonden veel indruk op me. Inmiddels is het vrijwel geheel vervangen door moderne en karakterloze gebouwen.

De oudste mij bekende vermelding van de naam Bleijs is van 1783. Dan wordt de hoeve 'Kleijn Brugge', ook wel genaamd 'den Bleijst', door Antoni Joseph de Wevelinchoven, wonend in Brussel, verkocht aan Hendrik Biemans uit Stiphout. De boerderij is daarvoor geruime tijd in bezit geweest van de familie de Wevelinchoven, die haar steeds verpachtte en als een geldbelegging beschouwde.

Ofschoon ik geen oudere vermeldingen ken zou het me niet verbazen als de naam Bleijs(t) veel en veel ouder is. De hoeve Cleyn Brugge gaat tenminste terug tot 1643. Over de betekenis en/of ouderdom van het toponiem Bleijs kan ik u niets zinnigs meedelen. In Deurne is de heer Ton Spamer al geruime tijd bezig met een gedegen studie van de plaatselijke en regionale toponiemen.'

lijn

Volgende