Vandaag
nu en in het
verleden

tijd

MAAND GEDICHT

Aanschouw hoe 't zonnewezen
onzegbaar schoon voor dezen,
nu immers schoonst van al,
allengskens zinken zal.

(Guido Gezelle)Zoeken

Achternaam:
 
Voorna(a)m(en):
 
 

Uitgebreid zoeken


Zin of Onzin

La Capelle Bleys

De Rouergue was onderverdeeld in landgerechten en baljuwschappen. In 1252 bestond het baljuwschap Najac ongeveer uit het gebied van de volgende tegenwoordige cantons: Najac, Rieupeuroux, Villefranche de Rouergue, La Salvetat Peyralès, Sauveterre, Naucelle en St. Antonin. Aan het hoofd stond een landrechter of koninlijke rechter.

In 1341, toen de Honderdjarige Oorlog net was uitgebroken, werd in de Sénéchaussée of Drostschap van de Rouergue, en wellicht ook elders in Frankrijk, de grondslag voor belastingen vastgesteld. Hiertoe werden van alle parochies de aantallen haarden of gezinnen geïnventariseerd, en opgetekend in het Livre de l'Épervier, het sperwerboek. Hier vinden we ook de vermelding van de parochie van de Capelle de Bleys, die belasting moest betalen voor 35 haarden of gezinnen. De web-site, helaas bestaat deze niet meer, die we hier als referentie gebruiken, maakt overigens gebruik van een verouderde transcriptie van het Livre de l'Épervier, die dit boek op 1349 dateert. Onze bron: La Sénéchaussée de Rouergue en 1341, par A. Molinier, Paris 1883, heruitgegeven in de Collection Rediviva door C. Lacour, Editeur, Nîmes 1997.

La Capelle Bleys is echt een dorp met vele voorzieningen

In 1370 werd de zetel van de hofmaarschalk verplaatst naar Villefranche de Rouergue. Mogelijk was dit het gevolg van de Honderdjarige Oorlog, die tussen Engeland en Frankrijk woedde van 1339 tot 1453.

Bleys bied een bijna middeleeuwse aanblikIn 1449 komen we La Capelle Bleys weer tegen in een beschrijving van de Lage Mark van de Rouergue. In 1587 vinden we een beschrijving van de dorpjes in de gemeente La Capelle Bleys, waaronder ook het dorpje Bleys.

In deze streek vinden we ook de oudste Franse Bleys, madame Helix Bleys, geboren en gestorven te Montirat. Ze is gehuwd met Jacques Balsa, die op 1 december 1626 in Montirat overleed. Volgens de pagina Routes et chemins en Bas Rouergue van de web-site over de geschiedenis van de Aveyron was Montirat via een belangrijke route verbonden met La Capelle Bleys. Eerst de Chemin de Bar, die via les Infournats bij Jouqueviel ging, de rivier de Viaur passeerde bij de Pont du Diable en eindigde in Bar.

Meer info: La Vallée du Viaur, kaartjes: klik hier. Na Bar volgde de Straatweg van Bar naar Prévinquières over de bergkam tussen de rivieren de Serène en de Jaoul, die de rivier de Aveyron passeerde bij de brug van Prévinquières. Deze weg kwam tussen Lunac en Rieupeyroux door Bleys, en sloot daar ook aan op de pelgimsroute die door Rieuxpeyroux via Najac naar het zuiden liep, en bij de doorwaadbare plaats (gué) van Lexos de Aveyron passeerde.

De Association CORDAE/Talvera te Cordes publiceert onder andere muziekcassettes met Occitaanse streekmuziek en vertellingen, waaronder een met liederen uit de streek van La Capelle Bleys.

Bron: Histoire et Généalogie en Aveyron et en Loire Atlantique

lijn

Vorige | Labarte Bleys

Home | Wat is Nieuw | Genealogie | Levensverhalen | Fotoalbum | Zin of Onzin | Familienamen | Sitemap | Over ons

Copyright Mar & Arne Bleijs 1998 - 2021 - All rights reserved