Familie Bleijs - Bleys - Blijs

afbeelding

La Capelle-Bleys

De Rouergue was onderverdeeld in landgerechten en baljuwschappen. In 1252 bestond het baljuwschap Najac ongeveer uit het gebied van de volgende tegenwoordige cantons: Najac, Rieupeuroux, Villefranche de Rouergue, La Salvetat Peyralès, Sauveterre, Naucelle en St. Antonin. Aan het hoofd stond een landrechter of koninlijke rechter.

In 1341, toen de Honderdjarige Oorlog net was uitgebroken, werd in de Sénéchaussée of Drostschap van de Rouergue, en wellicht ook elders in Frankrijk, de grondslag voor belastingen vastgesteld. Hiertoe werden van alle parochies de aantallen haarden of gezinnen geïnventariseerd, en opgetekend in het Livre de l'Épervier, het sperwerboek. Hier vinden we ook de vermelding van de parochie van de Capelle de Bleys, die belasting moest betalen voor 35 haarden of gezinnen. De web-site, helaas bestaat deze niet meer, die we hier als referentie gebruiken, maakt overigens gebruik van een verouderde transcriptie van het Livre de l'Épervier, die dit boek op 1349 dateert. Onze bron: La Sénéchaussée de Rouergue en 1341, par A. Molinier, Paris 1883, heruitgegeven in de Collection Rediviva door C. Lacour, Editeur, Nîmes 1997.

afbeelding

In 1370 werd de zetel van de hofmaarschalk verplaatst naar Villefranche de Rouergue. Mogelijk was dit het gevolg van de Honderdjarige Oorlog, die tussen Engeland en Frankrijk woedde van 1339 tot 1453.

In 1449 komen we La Capelle-Bleys weer tegen in een beschrijving van de Lage Mark van de Rouergue. In 1587 vinden we een beschrijving van de dorpjes in de gemeente La Capelle- Bleys, waaronder ook het dorpje Bleys.

afbeelding

Bron - Histoire et Généalogie en Aveyron et en Loire Atlantique

lijn

Naar Labarte Bleys ...afbeelding

'Dorpsstraat' in Bleys


afbeelding

'Chateau' Bleys


afbeelding

Chapel in Bleys