Familie Bleijs - Bleys - Blijs

afbeelding

Stephen, Graaf van Bleijs of van Blois?

Op zoek naar 'echte' Bleyzen komen we terecht in de elfde en twaalfde eeuw. De donkere middeleeuwen zijn voorbij, de kruistochten zijn begonnen, en er wordt weer steeds meer op schrift gezet. De oudste genealogische onderzoeken gaan dan ook terug tot deze tijd. Er zijn in het Verenigd Koningkrijk commerciële instituten, die met computerprogramma's op basis van dit soort historische bronnen een analyse van uw familienaam maken en op een mooi certificaat afdrukken. Volgens één zo'n programma wordt de naam Bleys verschillende gespeld - Bliss, Bleys, Blois, Bloys, Bloiss – en stamt de naam van een Vikingfamilie uit Blois, die met Willem de Veroveraar in 1066 in de slag bij Hastings de Angelsaksische koning Harald versloeg, en zo vanuit Normandië Engeland veroverde. Voor de volledige tekst, klik hier.

Hoewel deze tekst zou zijn gebaseerd op diepgaande onderzoeken door ervaren analisten, hebben ze de verbinding tussen Bleys en Bleijs niet ontdekt, en hebben ze ook geen echte Bleyzen ontdekt in het Verenigd Koninkrijk, zoals Nicholas Bleys, die op 20-2-1570 trouwde in Whitgift, Yorkshire (dus niet Leicestershire, niet Worcestershire en niet Oxfordshire, zoals de tekst vermeldt). Wijzelf hebben Nicholas gevonden in de International Genealogical Index voor de Britse eilanden. In plaats daarvan moeten ze het doen met een familie Bliss, die naar de Verenigde Staten is geëmigreerd. Ook deze familie Bliss is echter volgens hun officiele site (The Bliss Family History Society), na grondig onderzoek tot de slotsom gekomen, dat zij niet afstammen van Stephen van Blois, maar afkomstig zijn uit het dorpje Blay, 9 km ten westen van Bayeux in Calvados, Normandië.

Was dit instituut al niet in staat om ònze geschiedenis op een rijtje te krijgen, het kon zelfs niet eens zijn eigen Britse geschiedenis juist weergeven. In de tekst is een verhaal over Stephen, graaf van Blois, die omkwam met zijn vrouw in een schipbreuk in 1119, en aldus de Kroon voor zijn zonen verloren liet gaan. In werkelijkheid was het niet Stephen en ook niet Adela – dochter van Willem de Veroveraar - die omkwam in de schipbreuk van de 'Blanche Nef'. Dat was Willem, zoon van koning Hendrik I, zoon van Willem de Veroveraar. Hendrik was Adela's broer, hij was getrouwd met een of andere Matilda, en hij was koning van Engeland van 1100 tot 1135. Stephen, graaf van Blois stierf in 1102, op kruistocht in het Heilige Land. Zijn vrouw Adela stierf in 1138. Stephens zoon, ook al Stephen geheten, werd wel degelijk koning van Engeland, nadat Hendrik I overleed. Feit was, dat hij nogal een zootje maakte van zijn regering, en ook, dat Matilda 'De Keizerin', dochter van koning Hendrik I en Matilda, vond dat niet Stephen koning zou moeten zijn, maar dat haar eigen zoon Hendrik meer rechten had. Uiteindelijk, in 1154 was koning Stephen gedwongen zijn kroon op te geven ten gunste van Hendrik II.

Voor meer informatie over Stephen I, Koning van Engeland, klik hier ....
Voor de stamboom van zijn vader, Stephen, Graaf van Blois, klik hier ...

afbeelding

Bron (deel) afbeelding: Bayeux Tapestry - Wikipedia en is een volledige beschrijving van de verovering van Engeland, gebaseerd op de Tapisserie de Bayeux.

Het enige, wat we van het genoemde certificaat zouden willen geloven is, dat in de jaren van de Rozenoorlogen (vijftiende eeuw) en de godsdienstoorlogen (zestiende en zeventiende eeuw) Engelsen naar het continent vluchtten. Het zou kunnen verklaren, waarom de naam Bleys zowel in Engeland als op het vaste land voorkomt.

lijn

Vorige ...