Lac de Blanchemer


Slideshow

Lac de Blanchemer voldoet niet aan de beschrijving 'ruig bergmeer' eerder is het wat parkachtig, maar wel rustig. Er staan een paar banken waar men kan picknicken tevens is er een refuge waar men kan overnachten. Lac de Blanchemeer is min of meer het startpunt voor een stevige en meerdaagse wandeltocht door en over de hoogste delen van de Vogezen, de zo bekende kale 'Chaumes'.

Hoewel deze route gemakkelijk te verlengen is door Sommet du Rainkopf aan te doen blijven wij iets lager en volgen de wegen gemaakt eind 1945 door de tanks tijdens het Vogezen offensief.

De tocht begint gelijk met een stevige klim van de 143 meter stijging over een, naar onze mening, iets te netjes aangelegd smal pad. Mogelijk was het oude niet meer toegankelijk. Eenmaal boven heb je in tegenstelling tot veelal andere tochten weinig uitzicht naar de vallei en het meer, maar wel naar boven. Boven je zie je de refuge van de Rainkopf en de andere kale toppen van de Chaumes en de Route du Crete.

Chemin du Genie en des Italiens zijn behoorlijk bebosd met hier en daar wat rotspartijen en kleine watervalletjes. Hoewel wij het een leuke route vonden, door de geschiedenis en de duur van de tocht, was hij niet écht spectaculair wel indrukwekkend door de chaumes die boven je hangen. Het is een stevige tocht, je loopt op grote hoogte en moet stevig doorstappen om hem binnen de 'Club Vosgien' gestelde looptijd te lopen. Als je onderweg even pauze neemt of in een wat rustiger tempo hem lopen wilt reken dan toch gauw op ruim drie uur.

Tijdsduur - Ruim 2 uur, er staat 2.15 voor deze tocht, dat kan maar dan moet je wel stevig de pas er in zetten, dan klopt het precies.

Afstand - ruim 8 kilometer

Hoogteverschil - 143 meter - hoogste punt 1127 meter, laagste punt 984 meter

Zon - Weinig, 70% ligt in de schaduw, maar waar geen schaduw is is het gelijk heet als het zonnig is.

Seizoen - Niet in de wintermaanden

Kaartnummer - IGN-kaart 3618 OT - Le Hohneck-Gérardmer 1 : 25 000

Markering - Groene en rode driehoek en groen kruis

Startpunt - Google-Maps ... - Lac de Blanchemer heeft een eigen parkeerplaats - Volg vanaf La Bresse route Col de la Schlucht (D34) neem op de D34 de afslag naar Lac de Blanchemer.

Beschrijving - Volg vanaf het meer de route naar de Rainkopf - dichte groene driehoek - volg daarna rechtsaf de route naar de Chemin du Genie en Chalet de Machais - groen kruis - Bij Chalet de Machais volg via de Chemin des Italiens de route terug naar Lac de Blanchemer - dichte rode driehoek. Onderweg kan de route behoorlijk uitgebreidt, verzwaard, worden door via de Sommet du Rainkopf en Etang de Machais terug te gaan. Tijdsduur is onbekend.

Opmerking - Geen speciale wandelschoenen nodig, wel stevige.


afbeelding

Download route ...