Keltisch Kamp 'de la Bure'


Slideshow - Kamp de la Bure

Frankrijk heeft, voor zover wij weten, maar twee Keltische nederzettingen, één daarvan is 'de la Bure' bij St. Die. Mede omdat er ook een stevige wandeling bij zit een reden om hem op de site op te nemen. Voor het geval als u ook even iets anders wilt dan watervallen, bergen en bossen.

Het kamp is zeker voor volwassenen interessant en leuk om met kinderen te bezoeken. De wandeling er naar toe is pittig, maar mooi. Vanaf het kamp en tijdens de wandeling is er een schitterend uitzicht over de vallei en op de top is ook een oriëntatietafel.

De Keltische nederzetting 'de la Bure' is gesticht circa 2000 voor Chr. Grote delen van de wallen en enkele toegangspoorten zijn nog in tact en niet alle vondsten zijn ondergebracht in een museum, zodat er nog genoeg te zien is. Zoals enkele uitgesneden stenen en een bank, funderingen en skelletten van huizen, een badplaats en een plaats waar vermoedelijk een tempel gestaan heeft.

Er is een route uitgezet door het kamp en onderweg staan borden die uitleg geven over de vondsten en de geschiedenis. Helaas is het alleen in het frans, maar als u dat een klein beetje beheerst is het goed te lezen. Veelal staan er ook illustraties bij.

Momenteel worden er geen opgravingen meer gedaan wel is men, zoals het komt bezig met de herbouw. In het algemeen gaat de Franse overheid onzorgvuldig met haar cultuurgoed om, zo ook hier. Zware stormen in 1995 hebben een deel van het kamp verwoest en bewoners uit de naburige dorpen zijn de schade aan het herstellen.

Tijdsduur - Geven we voor deze route niet op, de klim is erg stijl evenals de afdaling, reken op totaal ruim een uur lopen, zonder het bezoek aan het kamp meegerekend. Dit is tevens ook afhankelijk of je de hele route loopt of gewoon heen en weer naar het kamp. Ook maakt het zeker uit op welke parkeerplaats je de route begint. Wij zijn op de eerste gestart. Wandeling door en rond het kamp circa anderhalf uur als u alles wilt zien.

Afstand - zie boven

Hoogteverschil - 216 meter - hoogste punt 575 meter, laagste punt 359 meter

Zon - Weinig, 70% ligt in de schaduw

Seizoen - Niet in natte periode of bij veel regenval.

Markering - Groene dichte rechthoek

Startpunt - Google-Maps ... - Parkeerplaats naast de picknickplaats - Vanaf Gérardmer rijdt u naar St. Die. Voor St. Die neemt u de afslag Luneville en op de N59 net na St. Die de afslag La Pécherie. Volg hier de borden Route Camp Celtique tot aan de eerste parkeerplaats of de parkeerplaats bij de picknickplaats.

Beschrijving - De route staat zeer goed aangegeven, hier en daar is het even afzien, tenslotte zo'n kamp liet je vroeger niet zomaar overvallen. Zie verder boven.

Opmerking - Geen speciale wandelschoenen nodig, wel stevige.

Toegang - Gratis, je moet er alleen een stevige wandeling voor over hebben. In St. Die is er in Musée Pierre Noël een permanente expositie van vele stukken die gevonden zijn in het kamp.


kaart

Download route ...