Le Trou de l'Enfer


Slideshow - Trou de l'Enfer

Een bezoek aan 'Het gat in de hel' begint vrij eenvoudig. Door de bossen de berg op via een houthakkerspad mooi maar niet écht sensationeel. Wel is er onderweg een ruïne en passeer je diverse weitjes met de kenmerkende 'Vogezen' koeien en een paar boerderijen.

Aangekomen bij de 'Trou' wordt het even iets anders, je duikt werkelijk een gat in dat niet gewoon steil is, maar waarvan het eerste gedeelte loodrecht naar beneden gaat. Het is zeker oppassen met enthousiaste kinderen en honden, want hoewel het bijzonder uitdagend en spannend zal zijn, het is zeker niet risicoloos want naast je gaapt een afgrond van zo'n 40 meter diep. Het eerste deel is het moeilijkst, glad, loodrecht en veel steenslag, daarna is het nog wel steil maar beter begaanbaar.

Eenmaal beneden kom je in een klein paradijsje terecht, met de gelegenheid voor een picknick. Vervolg het pad richtig Liezey. Dit is een smal en voor kinderen spannend pad met kleine bruggetjes en je ziet het nauwelijks. Je merkt al snel dat er soms toch enige activiteit in de 'Trou' plaats vindt. Je vindt de resten van een oude kruiwagen en een irrigatie systeem met waterrad. Het zwarte metalen kruis om de duivel op afstand te houden mag niet ontbreken. Een eind verder op de route staat nog een huisje met plankiers er naar toe.

Bij Rechaucourt, rechtsaf terug naar de parkeerplaats. Opmerkelijk aan de boerderijen rondom de 'Trou' is dat ze een enigzins andere bouwstijl hebben en dat alle boerderijen rondom de 'Trou' boven de deur een beeldje hebben van de Heilige Barbe die kennelijk de bewoners moest beschermen tegen de gevolgen van hun woonomgeving.

Al met al een bijzondere en mooie tocht die zeker voor kinderen reuze spannend en een uitdaging zal zijn. Er moet een legende over de 'Trou' zijn. Hoe wij ook gezocht hebben, helaas hebben we die niet kunnen achterhalen.

Tijdsduur - Circa 2 uur afhankelijk of je een picknick onderweg doet en met kinderen gaat.

Afstand - Circa 5 kilometer

Hoogteverschil - 80 meter - hoogste punt 720 meter, laagste punt 640 meter

Zon - Weinig, 70% ligt in de schaduw

Seizoen - Niet in de wintermaanden en regenachtige perioden

Kaartnummer - IGN-kaart 3618 OT - Le Hohneck-Gérardmer 1 : 25 000

Markering - Rode dichte cirkel en gele open cirkel

Startpunt - Google-Maps ... - Parkeren even voorbij Rechaucourt of in Le Petit Tholy afhankelijk waar u de route beginnen wil - Volg vanaf Vagney eerst de weg naar Remiremont vervolgens naar Gérardmer (alternative route van Vagney naar Le Tholy is via Haut du Tôt). Vanaf Gérardmer volg de weg naar Remiremont. Voor beide is dat de D417. Voor Vagney rij door, Le Tholy voorbij, voor Gérardmer voor Le Tholy en neem de afslag Rehaupal. De afslag naar Rechaucourt is een klein bordje goed in de gaten houden, linksaf naar Rechaucourt. Er is ook nog een parkeerplaats boven bij de 'Trou'.

Beschrijving - De tocht is, met uitzondering van de afdaling naar Le Trou de l'Enfer vrij eenvoudig.

Opmerking - Voor de afdaling zijn goede wandelschoenen noodzakelijk - sportschoenen maken de voeten, vooral de enkels te kwetsbaar.


Kaart

Download route ...