Cascades de Tendon


Slideshow - Cascades de Tendon

De cascades van Tendon 'moet' je gezien hebben, althans dat schreeuwen de folders je toe. De grote waterval is met zijn val van 32 meter de hoogste in de Vogezen. Persoonlijk vinden wij de kleine mooier, de grote hebben we maar één keer spectaculair gezien en dat was in 2006 na een verschrikkelijke regenval van 24 uur. Toch is de wandeling rondom en langs de beide watervallen een leuke tocht.

Waar het beginpunt is bepaalt u eigenlijk zelf, zowel bij de kleine als de grote waterval is een parkeerplaats en de route loopt er langs. Deze is duidelijk aangegeven zowel door wegwijskaboutertjes als door de Club Vosgien.

De wandeling gaat langs de beide watervallen en bovenlangs door een bos- en schaduwrijke omgeving met veel flora en fauna. Hoewel men met de route inspeelt op kinderen zou de tocht voor Hollandse kinderen wel eens te lang kunnen zijn. Gelukkig is er een variant die behoorlijk korter is en onderweg heeft u altijd de mogelijkheid om de route in te korten.

Beschrijving - Stevige tocht die goed staat aangegeven door middel van kaboutertjes en een rode open cirkel.

Opmerking - Geen speciale wandelschoenen nodig, wel stevige.

Tijdsduur - Ruim 3 uur afhankelijk of je een picknick onderweg doet en met kinderen gaat, reken dan op vier uur.

Afstand - Circa 8 kilometer

Hoogteverschil - 193 meter - hoogste punt 682 meter, laagste punt 495 meter

Zon - Weinig, 70% ligt in de schaduw

Seizoen - Niet in de wintermaanden en regenachtige perioden

Kaartnummer - IGN-kaart 3519 OT - Remiremont 1 : 25 000 - Deze tocht staat zo goed aangegeven dat een kaart overbodig is, hoewel wij niet graag zonder kaart lopen.

Markering - Rode open cirkel - kaboutertjes

Startpunt - Google-Maps ... - Parkeren bij de grote of de kleine waterval afhankelijk waar u de route beginnen wilt - Volg vanaf Vagney eerst de weg naar Remiremont vervolgens naar Gérardmer (alternative route van Vagney naar Le Tholy is via Haut du Tôt). Vanaf Gérardmer volg de weg naar Remiremont. Voor beide is dat de D417. Bij de rotonde in Le Tholy, links of rechtsaf, afhankelijk waar u vandaan, komt richting Docelles - Epinal - D11. Op de D11 vindt u, linksaf de afslag naar de grote of even doorrijden, naar de kleine waterval. Tip bij de kleine waterval is het eenvoudiger en rustiger parkeren vooral in het hoogseizoen trekken beide watervallen veel toeristen.


afbeelding

Download route ...